Wykonane z drewna blaty kuchenne to doskonała propozycja nie tylko dla wnętrz w stylu rustykalnym czy skandynawskim. Ich nieprzeciętna elegancja zachwyci również tych, którzy cenią nowoczesne aranżacje, a przy tym zwracają uwagę na szczegóły i nie uznają kompromisów w kwestii jakości. Ze względu na to, że blaty kuchenne narażone są na działanie wilgoci, różnego rodzaju substancji, a także uszkodzenia mechaniczne, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Zadbane drewno potrafi jednak odwdzięczyć się wyjątkowymi walorami estetycznymi, dzięki którym kuchnia stanie się sercem całego domu.

Metody konserwacji drewnianego blatu

Przed rozpoczęciem użytkowania blatu konieczna jest jego właściwa impregnacja. Surowe drewno poddaje się lakierowaniu bądź olejowaniu. Lakier tworzy na powierzchni blatu ochronną powłokę, natomiast olej wnika głęboko w strukturę drewna i nie wpływa na jego fakturę. Oba sposoby zabezpieczania drewna wymagają jednak okresowej konserwacji – szlifowania blatu i nanoszenia nowej warstwy lakieru bądź starcia ciemniejszych plam i ponownego olejowania. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak dokonać renowacji drewna, zapraszamy do naszego salonu blatów drewnianych w Łodzi. Chętnie podpowiemy, jaka metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku konkretnej powierzchni.

Jak czyścić drewniane blaty?

Drewno łatwo chłonie wilgoć, dlatego wszelkie zabrudzenia należy usuwać od razu. Aby uniknąć zarysowania powierzchni i utworzenia się szczeliny, przez którą w strukturę drewna będzie wnikała woda, zaleca się stosowanie wyłącznie miękkich ściereczek. Do bieżącej pielęgnacji blatu wystarczy zazwyczaj wilgotna szmatka, w razie potrzeby można także użyć łagodnego detergentu, na przykład mydła lub płynu do naczyń. Co ważne, powierzchnię drewnianego blatu zawsze trzeba wycierać do sucha.